Aangesloten bij Kwaliteitsregister Paramedici en NVLF, de beroepsvereniging van logopedisten

Mondademen

Wat houdt dat in mondademen?

De meest natuurlijke manier van ademen is via de neus. De lucht wordt dan verwarmd, bevochtigd en gereinigd voordat het doorstroomt het lichaam in. Er is ook een grotere trek aan het middenrif om de lucht naar binnen te zuigen wat zorgt voor een diepere inademing en meer zuurstof met een betere verdeling ervan in het bloed. Hierdoor werken alle organen en spieren ook beter en daarnaast bevordert het ook de concentratie.

Als we lucht inademen via de mond, is de ademhaling vaak oppervlakkiger. De lucht die binnenkomt is koud, ongezuiverd en droog. Dit zal eerder leiden tot ontstekingen (keel en luchtwegen) en uitdroging van de slijmvliezen. Er wordt minder vaak geslikt waardoor de buis van Eustachius, die naar het middenoor leidt, minder belucht wordt. Dit verhoogt de kans op vochtophoping in het middenoor en hierdoor op middenoorontstekingen. Bovendien staat bij mondademen de mond meestal open. De tong ligt dan ook vaak voorin de mond, tegen of tussen de tanden. Dit is niet de juiste uitgangspositie om te gaan spreken en dit zal dan ook gevolgen hebben voor de spraak.

Doordat bij mondademen alle spieren die bij de adem betrokken zijn minder krachtig hoeven te werken, zullen ze ook minder sterk zijn. Dit heeft ook tot gevolg van er minder krachtig opgehoest kan worden bij verslikken (met grotere kans op luchtweginfecties), de neus minder krachtig gesnoten kan worden (met grotere kans op ophoping van slijm en bacteriën en hierdoor infecties), er soms minder goed op het eten gekauwd wordt (met kans op spijsverteringsproblemen), er minder geslikt wordt (met grotere kans op middenoorontstekingen) maar ook dat de houding minder rechtop en stabiel is (met grotere kans op vermoeidheid in de spieren en motorische problemen) en de gezichtsspieren minder actief zijn (waardoor de gezichtsuitdrukkingen vlakker zijn).


Wat doet de logopedist?

De logopedist geeft oefeningen en adviezen om de neusademing te stimuleren.

“We leven in een maatschappij, waarin communiceren erg belangrijk is”